Dus, ook, ter verduidelijking, een voorbeeld van, voor het geval dat, al met al, tenzij, samengevat? Dit zijn allemaal voorbeelden van signaalwoorden. Hoe vaak gebruik jij ze in jouw teksten? Wist je dat je door ze juist te gebruiken je de SEO (= vindbaarheid) van jouw website kunt verbeteren?
Wat zijn signaalwoorden?
Signaalwoorden, verbindingswoorden of transition words (in het Engels) zijn woorden die structuur geven aan teksten. Ze werken als een soort cementlaagje tussen de woorden. Signaalwoorden geven het verband aan tussen zinnen, zinsdelen en alinea’s. Doordat je ze gebruikt, verbetert de leesbaarheid van jouw (web)teksten aanzienlijk. Je geeft er richting mee aan jouw tekst. Zo heeft de lezer meer houvast. Daardoor zal hij eerder doorlezen.
Welke signaalwoorden zijn er?
Er zijn héél veel verschillende signaalwoorden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het aanduiden van een bepaalde volgorde, opsommingen, vergelijkingen, een samenvatting of conclusie. Onderstaand vind je een kleine opsomming:
- tijd: voordat, nadat, daarna, tegelijkertijd, tijdens, terwijl
- opsomming: ook, verder, daarnaast, bovendien, terwijl, vroeger, vervolgens, ten eerste, in de eerste plaats, ten slotte
- tegenstelling: maar, echter, toch, daarentegen, hoewel, anderzijds, integendeel, desondanks, behalve als, aan de andere kant
- overeenkomst: net zoals, evenals, hetzelfde als
- vergelijking: net zoals, hetzelfde als, evenals, lijkt op, is vergelijkbaar met
- voorbeeld: bijvoorbeeld, zo, dat betekent, zoals, denk daarbij aan, ter illustratie, namelijk
- oorzaak/gevolg: als, want, doordat, daardoor, waardoor, als gevolg van, daarom, zodoende
- doel/middel: om te, daarmee, met de bedoeling, is erop gericht, daarvoor
- verklaring: omdat, want, namelijk, daarom, aangezien
- voorwaarde: als, tenzij, mits, aangenomen dat, gesteld dat
- toevoeging: en, bovendien, daarnaast, echter, evenals, op dezelfde wijze
- opsomming: ten eerste, in de eerste plaats, ten slotte, als laatste
- ruimte: hier, daar, waar, voor
- samenvatting: als laatste, concluderend, kortom, samengevat, zo
Hulpmiddel voor het toepassen van signaalwoorden en SEO in (web)teksten?
Wanneer je voldoende signaalwoorden gebruikt in (web)teksten, ben je zeker dat de tekst ook SEO vriendelijk is geschreven. Een handige WordPress plugin om hierbij te gebruiken is Yoast SEO. Deze plugin scant jouw webteksten o.a. op het juist toepassen van signaalwoorden en hangt er meteen een score aan vast. Zo zie je direct of je op de goede weg zit. Als richtlijn kun je aanhouden dat ongeveer 30% van je zinnen een signaalwoord bevat. Dat is best nog een uitdaging!
Signaalwoorden en SEO; een indirecte connectie
Naar mijn mening verdienen signaalwoorden een mooi plekje aan “The Wall of Fame” voor online zichtbaarheid. Door ze goed toe te passen, zijn jouw (web)teksten beter scanbaar. Bezoekers zullen daardoor langer op jouw website blijven en eerder geneigd zijn om verder te lezen. Google beloont websites die interessant en relevant zijn. Google meet dit o.a. door hoe lang bezoekers op een website blijven en hoe vaak er wordt doorgeklikt. Wanneer je het gebruik van signaalwoorden dus consequent toepast, scoor je uiteindelijk een hogere positie in de zoekresultaten.
Het gaat hier dus niet om een direct resultaat, maar wel om een eenvoudige manier om jouw teksten beter leesbaar te maken, lezers langer geboeid te houden en de conversie te optimaliseren.
Wil je meer lezen over SEO (zoekmachineoptimalisatie)?
In mijn blog Verbeter de vindbaarheid in Google van jouw zzp-bedrijf lees je wat je kunt doen om hoger te komen in de zoekresultaten van Google. Dit doe je o.a. door de basisprincipes van SEO goed toe te passen.
Wil jij beter online zichtbaar zijn en je SEO optimaliseren?
Met mijn dienst Online marketing help ik zzp en kleine ondernemers om de online zichtbaarheid van hun bedrijf te verbeteren. Dit kan al vanaf enkele uren per week. Ben jij benieuwd hoe ik dat doen? Neem contact met mij op via telefoon 06-306 177 43 of per mail monique.botermans@ligaro.nl voor een oriënterend gesprek. Op LinkedIn lees je meer over mijn achtergrond en werkervaring.
Hopelijk tot snel!